Besparen op energie: niet zo moeilijk als je denkt

We hebben acht makkelijke besparingstips voor je bedrijf, die geen geld kosten en direct iets opleveren.

Ons Merk Het DNA Van Censo (14.8 X 21 Cm) (Facebook Bericht (Liggend)) (1640 X 634 Px) (18)
Energieadviseur
Mark
Ons Merk Het DNA Van Censo (14.8 X 21 Cm) (Facebook Bericht (Liggend)) (1640 X 634 Px) (11)

Besparen op je energie is soms zo simpel als het omzetten van een schakelaar. Kleine aanpassingen in je gedrag maken een groot verschil op je energierekening. De energieprijzen kun je niet veranderen, hoe je omgaat met je verbruik wel.

Ons Merk Het DNA Van Censo (14.8 X 21 Cm) (Facebook Bericht (Liggend)) (1640 X 634 Px) (10) Censo (1)

Easy does it!

Energie besparen is makkelijk als je weet waarop je moet letten. Goede isolatie en zonnepanelen brengen je verbruik flink naar beneden. Dit zijn echter bespaartips die om een investering vragen en tijd kosten. Wil je direct resultaat op je energierekening, dan maken kleine maatregelen al een groot verschil. De deuren dichthouden, verlichting na sluitingstijd uitzetten en het sluipverbruik verminderen zijn daar voorbeelden van.

 

Sluipverbruik

Bij het woord sluipverbruik gaat er misschien niet direct een belletje rinkelen. Toch drijft het bij veel bedrijven het bedrag op de energierekening op. Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by staan. Dat heet sluipverbruik. Dit type apparaten vind je terug in bijna iedere bedrijfshal of op ieder kantoor, zoals tv-schermen, een koffiezetapparaat of de printer.

 

 

Office Buildings In The Business District Of Brisb 2022 03 09 16 32 44 Utc Austin Distel Wawefydpkag Unsplash Scaled

Waar hangt je verbruik nog meer vanaf?

Je gas- en stroomverbruik hangen van allerlei zaken af:

  • Wat voor pand je hebt (klein, groot, oud of nieuw)

  • Het aantal personen dat aanwezig is

  • Wat voor soort apparaten/machines je hebt en hoeveel

  • Hoe zuinig je apparaten/machines zijn

Hoe pas ik mijn energieverbruik aan?

Je moet weten wat je anders kunt doen, voordat je kunt veranderen. Het monitoren van je energieverbruik helpt je hierbij. Dit geeft je inzicht in waar je besparingsmogelijkheden zitten. Staat bijvoorbeeld na sluitingstijd de verlichting nog aan? Of draait de airco nog op volle toeren als iedereen het pand heeft verlaten?

8 makkelijke besparingstips

Gratis en direct toepasbaar.

Verlichting

Zet overdag de verlichting uit in ruimtes die je niet gebruikt. Zit er niemand in de vergaderruimte? Laat de lampen uit. Bij veel bedrijven blijft er na sluitingstijd her en der nog een lampje branden. Doe voor je de deur achter je dichttrekt nog even een rondje door het pand.

Koelingen

Een halfgevulde koeling verbruikt net zoveel energie als een volle koeling. Het samenvoegen van de inhoud scheelt in de kosten. Voeg twee halfvolle koelingen samen, als dat mogelijk is, en zet de lege koeling uit. Het helpt ook om de koelingen in een koude ruimte te plaatsen. De indeling maakt ook een verschil. Zet wat je vaak nodig hebt vooraan, zodat de deur niet lang open hoeft te staan.

Koffieautomaten en printers

Na sluitingstijd hoeft de koffie niet meer te pruttelen en rolt er uit de printer geen papier meer. Zet ze dus uit. Een koffieautomaat blijft namelijk continu verwarmen, en dat kost energie. Hetzelfde geldt voor printers. Die verbruiken in de stand-by-stand tot wel 60 Watt. Sluit deze apparaten aan op een slimme stekker, die schakelt ze automatisch aan en uit op de door jou ingestelde tijden. Zo hoef je ’s ochtends niet te wachten op je eerste bakkie.

Airco

Als buiten de mussen van het dak vallen, staat de airco op standje vrieskist. Dat is prettig voor de mensen die overdag hard sjouwen, bouwen en typen. Als de zon weer onder is en het pand leeg is, hoeft de airco natuurlijk niet aan. Toch blaast hij bij veel bedrijven na sluitingstijd nog steeds koude lucht door het pand. Vergeten jullie hem ook met regelmaat uit te zetten? Bij sommige airco’s is het mogelijk om een timer in te stellen. Hiermee schakelt hij automatisch aan en uit op de door jou ingestelde tijden.

Verwarming

Iedereen wil in de winter binnenkomen in een warm gebouw. Zeker als ’s ochtends je handen zijn bevroren bij het krabben van je autoruiten of als je er een winterse fietstocht op hebt zitten. De cv-ketel start daarom ruim voor openingstijd op. Maar start de ketel niet té vroeg op? We zien vaak dat na een periode van kou de de opstarttijd vervroegd wordt, maar daarna niet meer teruggezet wordt. Dat voorkom je door programma’s in te stellen op de cv-ketel. Hij start dan precies op tijd op en gaat op het juiste moment weer uit.

Ramen en deuren

Behoud de temperatuur in een ruimte door de ramen en deuren dicht te houden. De airco en verwarming koelen of verwarmen een ruimte tot een bepaalde temperatuur. Is deze bereikt, dan schakelen ze uit of werken ze minder hard. Dat scheelt een hoop energie.

Beeldschermen

Het is klokslag 17.00 uur. Iedereen pakt zijn spullen en loopt het pand uit. De een zet zijn computer helemaal uit, de ander zet ‘m op stand-by. Dat start de volgende dag lekker snel op. Maar wist je dat beeldschermen die op stand-by staan nog steeds energie verbruiken? Dat geldt ook voor tv-schermen. Uitschakelen dus! Vergeet ook niet om opladers en dergelijke uit het stopcontact te halen, want ook daar druppelt stroom door als ze niet worden gebruikt.

Apparaten en machines

Bij veel bedrijven blijven na sluitingstijd apparaten en machines aanstaan, ook als ze niet worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een compressor. Ook in nullast verbruikt deze energie. Mag de druk er niet af vanwege een nog werkend apparaat? Dan kan de druk ’s avonds eventueel lager ingesteld worden.

Bonustip

Een schakelaar omzetten, dat is niet zo moeilijk. De juiste schakelaar omzetten op het goede moment is lastiger. Daar helpen we je bij. Via ons energiemanagementplatform Censo.live verzamelen we al je meetdata. Deze updaten we elk kwartier, zodat je precies ziet wanneer je verbruik piekt. En, ook niet onbelangrijk, waar deze piek zit. Zo houd je grip op energie!