Censo is een initiatief van duurzaamheidexperts met een sterke persoonlijke drive om de energietransitie van zakelijk Nederland te versnellen. Het ontzorgen van klanten zien wij hierin als cruciaal. Want wij zien een sterk toenemende hulpvraag hoe invulling te geven aan verduurzaming. En om klanten écht te kunnen helpen, is een integrale benadering nodig van het complete energievraagstuk. Daarom verbinden wij alle krachten in de hele energieketen.
De grote uitdaging van de energietransitie is om vraag en aanbod van duurzame energie op elkaar af te stemmen omdat hernieuwbare energiebronnen veelal decentraal worden opgewekt en variabel zijn. De netcapaciteit zal vaker onder druk komen te staan. Daarom zijn data, tools, modellen en bijbehorende algoritmen cruciaal. Met artificial intelligence wordt de energietransitie betrouwbaarder én betaalbaarder. Want op basis van data over vraag en aanbod kunnen algoritmen bronnen uit schakelen, energie opslaan of de vraag aan passen. Dat noemen we integrale aansturing.
Duurzaamheidsprincipes, complexe wet- en regelgeving en toenemende investeringsbehoeften stellen zakelijk Nederland voor grote uitdagingen. Organisaties hebben een veelheid aan energievraagstukken en een hulpvraag hoe hier doorheen te navigeren terwijl de markt grotendeels slechts deeloplossingen biedt. De intrinsieke motivatie van organisaties om te verduurzamen neemt toe. Daarnaast neemt ook de maatschappelijke druk om te verduurzamen steeds meer toe. De energietransitie is deels in gang gezet, zoals met zonnepanelen, maar op veel gebieden moeten wij nog beginnen.
Het primaire energieverbruik in Nederland zal verder moeten dalen. Olie, gas en kolen moeten worden vervangen door duurzame energiedragers. Daarom is, als onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid, het Klimaatakkoord opgesteld. Dit is een overeenkomst om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Het belangrijkste doel van het Klimaatakkoord is de CO2-uitstoot in 2030 met 49% verminderen vergeleken met 1990. In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen met 95% afgenomen zijn. Dit is nodig om de opwarming van de aarde niet verder te laten oplopen dan 1,5℃.
Energie wordt steeds complexer en belangrijker. Duurzaamheidsprincipes, het Klimaatakkoord en toenemende investeringsbehoeften stellen organisaties voor grote uitdagingen. En daar gaan wij klanten bij helpen. Door te ontzorgen bij verduurzaming, in organisatie én uitvoering. Daarom vindt u bij ons alles onder één dak, inclusief financiering van duurzame energie installaties. Dat is niet alleenmakkelijk maar ook beter. Want een integrale aanpak van energievraagstukken levert het beste resultaat. Het is efficiënter én duurzamer.