Dit is wat je moet weten over de SDE++-subsidie

De SDE++ is een subsidieregeling die als doel heeft bedrijven te ondersteunen bij het verminderen van CO2-uitstoot door de productie van duurzame energie. Het is een mooie kans voor bedrijven die hun energiekosten willen verlagen en tegelijkertijd een positieve bijdrage willen leveren aan de natuur.  

Censo Campaign 2024 13
Project Manager PV & Opslag
Jasper
Censo Campaign 2024 33

Wat krijg je vergoed met de SDE++?

De subsidie vergoedt het verschil tussen de kosten van duurzame energieproductie, zoals zonnepanelen, en de opbrengsten die je hiermee kunt genereren. De looptijd van deze subsidie is 15 jaar, wat betekent dat je voor een lange periode financieel ondersteund wordt. Maar let op: zodra je de subsidie hebt toegekend gekregen, moet je wel zorgen dat je PV-systeem (zonnepanelen) binnen twee jaar operationeel is. 

 

 

Wat is verder belangrijk om te weten? 

Dit jaar zijn er enkele belangrijke veranderingen ten opzichte van andere jaren. Zo wordt er voor het eerst extra geld beschikbaar gesteld voor zonnepanelen op zwakke daken. Als je bedrijf zo’n dak heeft, kun je kiezen tussen het verstevigen van het dak of het installeren van lichtgewicht zonnepanelen. Dit biedt flexibiliteit en mogelijkheden om toch gebruik te maken van zonne-energie, zelfs als je dak niet direct geschikt lijkt. Houd er wel rekening mee dat installaties vanaf 200 kW geen SDE++-subsidie krijgen voor perioden waarin de Day-Ahead prijs van elektriciteit negatief is. Dit kan invloed hebben op de terugverdientijd van grotere installaties. 

Zelfs als je bedrijf zich in een gebied bevindt waar teruglevering aan het net lastig is door congestie, kunnen zonnepanelen nog steeds rendabel zijn. In dat geval kunnen we je helpen met een haalbaarheidsstudie om hier inzicht in te krijgen en te zorgen dat de opgewekte energie optimaal wordt afgestemd op je eigen energieverbruik. 

Verder is het belangrijk te weten dat je alleen SDE++-subsidie kunt aanvragen voor zonnepanelen die energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Er zijn minimale vereisten, zoals een piekvermogen van minimaal 15 kWp en een grootverbruikaansluiting van meer dan 3*80A. Ook mag je voor maximaal 50% van het opgestelde vermogen aan zonnepanelen extra teruglevercapaciteit aanvragen. Voor aanvragen boven 1 MWp is het verplicht om een haalbaarheidsstudie te laten uitvoeren. 

Tot slot kan er vanaf dit jaar enkel subsidie aangevraagd worden voor netlevering. Opgewekte energie voor eigen gebruik wordt niet meer gesubsidieerd.

Iets voor jou? Wij helpen je!  

In 2024 is er maar liefst €11,5 miljard beschikbaar, dus er liggen veel kansen. Omdat de aanvragen op volgorde van binnenkomst worden behandeld, is het belangrijk om snel contact op te nemen als je van deze regeling wilt profiteren. Wij doen er dan alles aan om dit geregeld te krijgen! 

Heb jij interesse, of ben je benieuwd of de regeling ook op jou van toepassing is? Laat het ons weten door contact op te nemen met Jasper Le Mahieu (jasper.lemahieu@censo.nl). Hij helpt je graag!