Energiebesparingsplicht en informatieplicht 2023
Omgevingswet en energiebesparingsplicht
Op 1 januari 2024 wordt de Omgevingswet van kracht. Hierin zijn 26 wetten opgenomen en verschillende regels en voorschriften. Deze moeten zorgen voor een veilige gezonde leefomgeving. De (aangepaste) energiebesparingsplicht is ook opgenomen in de Omgevingswet. De energiebesparingsplicht bestaat in ieder geval uit een informatieplicht. Aanvullend kan daar een onderzoeksplicht en/of EED-auditplicht aan worden toegevoegd. Dit is afhankelijk van het verbruik en de omvang van het bedrijf. Het is belangrijk om op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te controleren of je een energiebesparingsplicht hebt.
Informatieplicht
Als een locatie per jaar vanaf 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas of een equivalent daarvan gebruikt, ben je verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen.
Iedere vier jaar moeten bedrijven rapporteren welke energiebesparende maatregelen ze hebben uitgevoerd. Dit is de informatieplicht.
Doe de check
Energiebesparende maatregelen
Welke energiebesparende maatregelen je moet nemen wordt bepaald aan de hand van de Erkende Maatregelen Lijst (EML). Op deze lijst staan 149 maatregelen. Dit zijn maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Sommige maatregelen hebben betrekking op het gebouw anderen op de activiteiten van de organisatie.
Ben je huurder en/of pandeigenaar?
De gebruiker van het gebouw (de zogenaamde drijver van de inrichting) is verantwoordelijk voor het indienen van de informatieplichtrapportage. Als gebruiker ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van de faciliteit- en procesgebonden maatregelen. De gebouweigenaar is namelijk verantwoordelijk voor het uitvoeren van de gebouwgebonden maatregelen, tenzij contractueel anders is afgesproken.