Energiebesparingsplicht en informatieplicht 2023

Moet jouw bedrijf voldoen aan de energiebesparingsplicht en informatieplicht?

 

Controleer nu
Censo (10)

Omgevingswet en energiebesparingsplicht

Op 1 januari 2024 wordt de Omgevingswet van kracht. Hierin zijn 26 wetten opgenomen en verschillende regels en voorschriften. Deze moeten zorgen voor een veilige gezonde leefomgeving. De (aangepaste) energiebesparingsplicht is ook opgenomen in de Omgevingswet. De energiebesparingsplicht bestaat in ieder geval uit een informatieplicht. Aanvullend kan daar een onderzoeksplicht en/of EED-auditplicht aan worden toegevoegd. Dit is afhankelijk van het verbruik en de omvang van het bedrijf. Het is belangrijk om op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te controleren of je een energiebesparingsplicht hebt.

Ons Merk Het DNA Van Censo (14.8 X 21 Cm) (Facebook Bericht (Liggend)) (1640 X 634 Px) (10) 35Ac4a0579634a8ccc4e08554593fd62

Informatieplicht

Als een locatie per jaar vanaf 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas of een equivalent daarvan gebruikt, ben je verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. 

Iedere vier jaar moeten bedrijven rapporteren welke energiebesparende maatregelen ze hebben uitgevoerd. Dit is de informatieplicht. 

 

Doe de check

Energiebesparende maatregelen

Welke energiebesparende maatregelen je moet nemen wordt bepaald aan de hand van de Erkende Maatregelen Lijst (EML). Op deze lijst staan 149 maatregelen. Dit zijn maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Sommige maatregelen hebben betrekking op het gebouw anderen op de activiteiten van de organisatie.

 

 

Office Buildings In The Business District Of Brisb 2022 03 09 16 32 44 Utc Austin Distel Wawefydpkag Unsplash Scaled

Ben je huurder en/of pandeigenaar?

De gebruiker van het gebouw (de zogenaamde drijver van de inrichting) is verantwoordelijk voor het indienen van de informatieplichtrapportage. Als gebruiker ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van de faciliteit- en procesgebonden maatregelen. De gebouweigenaar is namelijk verantwoordelijk voor het uitvoeren van de gebouwgebonden maatregelen, tenzij contractueel anders is afgesproken.

Hoe wij je helpen met de informatieplicht

Via ons maandabonnement 'Alles Geregeld' ontzorgen wij je in verduurzaming van je bedrijf en helpen we je met besparen op je energierekening. Dat doen we door het slim inkopen van energie. Daarnaast zorgen we dat jouw bedrijf voldoet aan alle wet- en regelgeving op het gebied van energie en verduurzaming. Dat betekent dat wij de informatieplicht voor je regelen: 

  • Duurzaamheidsscan
  • Inventarisatie van 149 maatregelen van de Erkende Maatregelen Lijst
  • Rapportage en indienen via eLoket van de RVO

1 juli 2023 start de nieuwe ronde en deze moet voor 1 december 2023 worden ingediend.

Stappen voor volledige ontzorging

  1. Controleer of je een energiebesparingsplicht hebt
  2. Vul onderstaand je gegevens in 
  3. Wij nemen contact met je op voor een voorstel. 

LET OP: Wij behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Reageer dus snel en voorkom een boete.