Extra verdienen met Hernieuwbare Brandstof Eenheden (HBE's)

HBE’s zijn interessant zijn voor laadpaaleigenaren. Het is wel afhankelijk van de situatie of er waarde kan worden gecreëerd voor laadpaaleigenaren. Wij leggen je uit hoe het werkt.

Earth 2021 08 30 09 19 14 Utc

Wat zijn HBE’s?

De Europese Commissie heeft EU-lidstaten verplicht om het aandeel van hernieuwbare brandstoffen te vergroten. Leveranciers van brandstoffen moeten sinds 2003 aantonen dat een deel van de geleverde brandstoffen hernieuwbaar is. Denk bijvoorbeeld aan biobrandstoffen, elektra of andere hernieuwbare brandstoffen die zijn geleverd aan het wegverkeer. Als een leverancier meer van deze hernieuwbare brandstoffen levert dan verplicht kan hij dit overschot verhandelen aan iemand anders die niet aan de verplichting kan voldoen. De verrekening hiervan gaat via Hernieuwbare Brandstof Eenheden, afgekort HBE en wordt gereguleerd door de Nederlandse Emissie Autoriteit (Nea).

 

 

Wanneer is het interessant?

Als exploitant van laadpalen lever je elektriciteit aan het wegverkeer. Er wordt dus hernieuwbare brandstof geleverd aan het wegverkeer en dat heeft een waarde. De waarde hiervan moet wel worden afgewogen in verhouding tot de administratie die moet worden gevoerd om de ontstane HBE’s te verhandelen. Grofweg kun je stellen dat er minimaal 10 laadtransacties per dag moeten zijn om extra waarde uit je laadpalen te halen.

 

Hoe organiseer ik dat?

Om HBE’s te verzilveren moet de laadinfrastructuur aan bepaalde voorwaarden voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen aantonen dat de stroom alleen aan het wegverkeer wordt geleverd, meters die gecertificeerd moeten zijn, de aanwezigheid van een kwaliteitssysteem voor de administratieve organisatie en inzicht in het meten van de in- en verkoop van volumes. Voor bedrijven die hier nog geen kennis van hebben is het niet eenvoudig om dit zelf te doen.

Censo regelt het

Censo heeft de kennis in huis om de gehele organisatie voor het claimen van de HBE’s voor je bedrijf uit handen te nemen. Dat begint met een scan van de huidige en toekomstige situatie. Dit is de basis om te kunnen bepalen of er een interessante business case is voor bestaande en/of toekomstige laadinfrastructuur. En blijkt het financieel interessant? Dan organiseert Censo de volledige administratie en eventuele technische aanpassingen aan de laadinfrastructuur.

Neem contact op met onze klantadviseurs

Als jij bestaande laadpalen hebt of je wilt de laadpalen uitbreiden en gelijk meer weten over dit extra verdienmodel met HBE’s dan staan we voor je klaar. Vul onderstaand je gegevens in en dan nemen we contact met je op.