Jouw energierekening uitgelegd: waar betaal je allemaal voor in 2024?

Hoe is jouw energierekening opgebouwd? En wat is er anders in 2024? In dit artikel leggen we je uit hoe je energierekening is opgebouwd en wat de crux is om te besparen op je energierekening. Spoiler: het is niet de keuze voor je leverancier.

Ons Merk Het DNA Van Censo (14.8 X 21 Cm) (Facebook Bericht (Liggend)) (1640 X 634 Px) (29)
Marktanalist
Frits
Istockphoto 1432903655 170667A

De energierekening. Niet altijd iets om naar uit te kijken. Ofwel maandelijks ofwel jaarlijks komt de rekening binnen. Je wil graag in controle zijn over je verbruik en de kosten die daarbij komen kijken. Heel erg begrijpelijk maar soms ook flink puzzelen om te bepalen waar je nou precies voor betaalt en hoe je deze kosten kunt verlagen. In dit artikel leggen we je uit hoe je energierekening is opgebouwd, lichten we de wijzigingen in de energiebelasting, netbeheerkosten en meetdiensten toe en laten we je zien op welk deel van je energierekening je de meeste invloed hebt.

Het verschil tussen de grootzakelijke en de kleinzakelijke energierekening

Grootzakelijke energierekening
Ben je een grootzakelijke klant dan betaal je maandelijks je energierekening op basis van je werkelijke verbruik. Je ontvangt hiervoor drie losse facturen: van je leverancier, van de netbeheerder en van het meetbedrijf.

Kleinzakelijke energierekening
Als kleinzakelijke klant betaal je op basis van een voorschot. Je ontvangt een totale eindafrekening waarop staat hoeveel je het afgelopen jaar hebt verbruikt. Als de totale kosten lager zijn dan de betaalde voorschotten, ontvang je het verschil terug bij de jaar- of eindafrekening. Zijn de totale kosten hoger dan de betaalde voorschotten, dan volgt voor het verschil een naheffing. Een kleinzakelijke klant betaalt alles in één keer aan de leverancier, die op zijn beurt de energiebelasting en btw weer betaalt aan de overheid en de netbeheerkosten afstaat aan de netbeheerder.

 

Wat staat er op mijn energierekening? 

Helaas komt er geen legenda bij die energierekeningen. Daarom geven wij je die graag zodat je weet wat je leest!

Dit zijn de onderdelen die je terug kunt vinden op je energierekening(en):

  • Meterstanden: deze zijn of door jou doorgegeven of opgenomen door je slimme meter. Is er niks doorgegeven of doorgekomen dan maakt de leverancier een schatting.
  • Verbruik: voor gas wordt er een correctiefactor gebruikt om het verbruik accurater te berekenen. Voor elektra vind je een piek- en een dalverbruik. Ook vind je je teruglevering van eventuele zonnepanelen terug.
  • Tarieven: deze zijn afhankelijk van je contracttype. Voor het Censo collectief heb je elk jaar een vast tarief dat geldt voor dat hele leveringsjaar. Dat tarief vind je terug op je rekening. 
  • Vaste leveringskosten of vastrecht: dit is een kostencomponent vanuit de leverancier. Máár, goed nieuws, bij Censo betaal je deze post niet.
  • Overheidsheffingen: hiermee wordt de energiebelasting bedoeld en indien van toepassing de heffingskorting op elektriciteit.
  • Netbeheerkosten: deze kosten worden bepaald door het type meter in jouw pand. Hoe groter de meter, hoe hoger de kosten voor het transport van jouw elektriciteit en gas.
  • BTW: je betaalt btw voor je energienota aan de overheid, via de energieleverancier. De energieleverancier betaalt dit geld weer aan de overheid.

 

 

Energiebelasting en netbeheerkosten in 2024

De overheid wil dat iedereen zuiniger en efficiënter omgaat met energie en hanteert daarom de energiebelasting. Deze wordt geheven over je totale verbruik en is verhoogd in 2024 om duurzaam energiegebruik nog meer te stimuleren. De regionale netbeheerders, zoals Liander, betalen transportkosten aan Tennet (hoogspanning) en deze kosten zijn structureel gestegen. Daarom stijgen de tarieven bij de netbeheerders mee. Voor kleinverbruik een gemiddelde stijging van 30% op elektra en 4% op gas. Voor grootverbruik is dit een gemiddelde stijging van 30% op elektra en tussen de 2-7% op gas. Dit zie je terug op je rekening, die onder aan de streep hoger wordt. In onderstaande link vind je een detailoverzicht van de kosten in 2024.

Wijzigingen Energiebelasting (en heffingskorting), tarief meetdiensten en netbeheerkosten.

Invloed uitoefenen op de hoogte van je energierekening

Natuurlijk wil je altijd zo min mogelijk betalen voor je energierekening, helemaal met al die stijgende kosten. Maar not-so-fun- fact: je hebt op het grootste deel van je rekening weinig invloed. Er zijn namelijk talloze factoren die de tarieven bepalen, waar ook een leverancier geen invloed op heeft. Daarnaast bestaat dus een groot deel van je rekening uit vaste kosten, denk aan energiebelasting, BTW en netbeheerkosten. Weinig invloed op uit te oefenen dus.

Het goede nieuws is, je hebt wel invloed op je totale verbruik! Dit zorgt er namelijk écht voor dat je kosten onder de streep flink omlaag gebracht kunnen worden. Door te focussen op verduurzaming en zo minder te verbruiken, verlaag je je totale energiekosten. Een duurzame bijdrage leveren én minder kosten kwijt aan netbeheerder, overheid, meetbedrijf en leverancier. Win-win toch?

Wil je weten op welke manier we je kunnen helpen bij het verlagen van je totale energieverbruik? Neem contact met ons op