Netcongestie: wat is het en wat is het effect voor laden?

Netcongestie verwijst naar een situatie waarin het elektriciteitsnetwerk overbelast raakt doordat er te weinig transportcapaciteit is. Dit geldt zowel bij vraag als aanbod van elektriciteit. 

In netcongestiegebieden is het vaak niet meer mogelijk om een verzwaring van de aansluiting of nieuwe aansluiting te krijgen. En dat kan impact hebben op de realisatie van laadpalen of de uitbreiding van bestaande laadpleinen.

Laden Ondanks Netcongestie

Gevolgen voor het laden van auto's bij netcongestie

Als je geen ruimte hebt op het gecontracteerde vermogen of je netaansluiting, kan dit verschillende gevolgen hebben:

 

Vertraagd laden of beperkt vermogen

Als er onvoldoende capaciteit beschikbaar is op het elektriciteitsnetwerk, kan de netbeheerder beperkingen opleggen aan het vermogen dat je kunt afnemen. Of er is geen grotere aansluiting mogelijk. Dit kan betekenen dat de laadsessies moeten worden gespreid of dat er langzamer wordt geladen.

Tariefverhogingen of toeslagen

In sommige gevallen kan de netbeheerder extra kosten in rekening brengen als je het gecontracteerde vermogen overschrijdt. En met een dynamisch energiecontract kan je hogere tarieven verwachten als er drukte is op het elektriciteitsnetwerk, ofwel congestie.

Weigering van service

In extreme gevallen, wanneer het elektriciteitsnetwerk overbelast is en er onvoldoende capaciteit is om aan de vraag te voldoen, kan de netbeheerder ervoor kiezen om bepaalde diensten te weigeren. Het verzwaren van bestaande aansluitingen of het aanvragen nieuwe aansluitingen is dan niet mogelijk. Dit kan impact hebben op de uitbreiding of realisatie van laadpalen.

Slimme laadpalen helpen bij netcongestie 

Je kunt zelf maatregelen nemen om problemen door netcongestie te voorkomen of te verminderen. Zoals bijvoorbeeld slimme laadtechnologieën implementeren die het laden van elektrische auto's afstemmen op de totale beschikbare capaciteit van je netaansluiting. Met behulp van communicatie tussen de auto, het laadstation, eventueel het gebouw en de netaansluiting kunnen slimme laadsystemen de laadsnelheid aanpassen of laadsessies uitstellen. Veelal is er met de toepassing van slim laden ook veel meer mogelijk op de bestaande aansluiting, ofwel er kunnen vaak meer laadpalen worden gerealiseerd dan gedacht. Op die manier kan je toch laadpalen laten installeren of uitbreiden in netcongestiegebieden.

 

Meer weten over slimme laadtechnologie?

Vul je gegevens in en we nemen contact met je op.