Wat je als ondernemer moet weten over de energiebesparingsplicht, informatieplicht en onderzoeksplicht

In Nederland gelden verschillende verplichtingen op het gebied van energiebesparing voor bedrijven en instellingen. Deze verplichtingen zijn vastgelegd in de Wet milieubeheer en worden uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In deze blog gaan we dieper in op de drie belangrijkste verplichtingen en wat deze verplichtingen voor jou betekenen! 

Roy (2)
Duurzaamheidsconsultant
Roy
Censo Campaign 2024 24

In Nederland gelden verschillende verplichtingen op het gebied van energiebesparing voor bedrijven en instellingen. Deze verplichtingen zijn vastgelegd in de Wet milieubeheer en worden uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Deze verplichtingen helpen niet alleen het milieu, maar kunnen je ook veel geld besparen. De drie belangrijkste verplichtingen zijn: 

  • Energiebesparingsplicht: je moet energiebesparende maatregelen nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. 
  • Informatieplicht: je moet eens in de vier jaar rapporteren welke maatregelen je hebt genomen. 
  • Onderzoeksplicht: als grootverbruiker moet je aanvullende energiebesparingsmogelijkheden onderzoeken. 

We gaan hieronder wat dieper in op elke verplichting.

1. Energiebesparingsplicht: maatregelen nemen 

We starten met de energiebesparingsplicht. Deze geldt voor alle bedrijven en instellingen die jaarlijks vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) verbruiken.  

Deze plicht houdt in dat ondernemingen alle energiebesparende maatregelen moeten nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. De energiebesparingsplicht is een doorlopende verplichting en wordt gecontroleerd door bevoegd gezag, zoals gemeenten of omgevingsdiensten. 

2. Informatieplicht: rapporteren wat je doet 

Alle bedrijven en instellingen die voldoen aan de energiebesparingsplicht krijgen ook te maken met de informatieplicht. Eens in de vier jaar rapporteer je de energiebesparende maatregelen die je door de energiebasparingsplicht hebt genomen aan de RVO. De informatieplicht helpt de overheid inzicht te krijgen in de voortgang van energiebesparing en maakt het mogelijk om bedrijven te ondersteunen of aan te spreken op hun verplichtingen. 

De rapportage verloopt via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het niet tijdig indienen kan leiden tot boetes vanaf €1.000 per overtreding. 

3. Onderzoeksplicht: voor grootverbruikers 

De onderzoeksplicht is sinds 1 juli 2023 toegevoegd aan dit rijtje en geldt voor bedrijven met een energieverbruik van minimaal 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar. Deze bedrijven moeten onderzoeken welke aanvullende energiebesparende maatregelen mogelijk zijn, inclusief procesoptimalisatie en duurzame energieoplossingen. 

Het onderzoek moet voldoen aan de richtlijnen van de RVO en kan worden gecontroleerd door het bevoegd gezag.  

 

Illustratie van de werking van de Energiebesparingsplicht, informatieplicht en onderzoeksplicht, met een schematisch overzicht van hun onderlinge samenhang en verplichtingen.

Waarom dit in jouw voordeel werkt 

Het naleven van deze verplichtingen biedt niet alleen juridische zekerheid, maar ook financiële voordelen: 

  • Lagere energiekosten – energiebesparende maatregelen verdienen zich vaak binnen vijf jaar terug. 
  • Sterker imago – klanten en partners waarderen duurzame bedrijven. 
  • Voorbereid op de toekomst – strengere regelgeving komt eraan, wees er op tijd bij. 

Meer weten? 

Wil je weten hoe je slim kunt voldoen aan deze verplichtingen en welke subsidies er zijn? Lees onze verdiepende blogs over de erkende maatregelenlijst (EML) en de energie-efficiency richtlijn (EED). 

Hulp nodig? 

Heb je vragen of wil je weten hoe wij je kunnen helpen om aan deze verplichtingen te voldoen? Neem gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee en bieden praktische oplossingen die passen bij jouw situatie. 

Roy (2)
We helpen je graag op weg!

Neem contact op met Roy!

Roy