Hof van Saksen kiest voor slim laden met Censo

Slimme laadpunten verdeeld over twee parkeerplaatsen voor resort Hof van Saksen in Nooitgedacht, Drenthe

Ons Merk Het DNA Van Censo (14.8 X 21 Cm) (Facebook Bericht (Liggend)) (1640 X 634 Px) (27)
Door
Job
EV Wisehofvansaksen 013 HDR HR (2)

In het holst van de nacht heeft Censo op het Drentse familieresort Hof van Saksen in één uur tijd zes laadpunten en een slimme meter aangesloten. Daartoe werd de waterpompinstallatie van 4.00 tot 5.00 uur ‘s nachts afgesloten. De keuze om deze klus ’s nachts te klaren is gemaakt omdat de laadpunten en de watervoorziening op dezelfde stroomaansluiting zijn aangesloten.

  

Een spannende opdracht, want niemand wil gasten die niet kunnen douchen omdat het laden van elektrische auto’s de volledige capaciteit inneemt van de stroomvoorziening en er niet voldoende over is voor de waterpompinstallatie. Er zijn 26 laadpunten gerealiseerd op het resort in Nooitgedacht. Daarom heeft Hof van Saksen specifiek voor slim laden van Censo gekozen. De laadpunten én de waterpomp worden straks vanuit één systeem slim aangestuurd.

‘We zijn trots dat we als eerste premium vakantieresort zoveel laadmogelijkheden kunnen bieden aan onze gasten. Ook hiermee voorop lopen past in onze duurzame filosofie en heeft als doel de gasten zoveel mogelijk te ontzorgen. De laadpalen passen bij onze uitstraling en zijn een mooie aanwinst!’ – Frank Bulthuis, Operationeel Manager Hof van Saksen.

Slim laden bij Hof van Saksen

De watervoorziening van het Hof van Saksen is aangesloten op een aansluiting van 80 ampère (A), wat normaal is voor grotere panden en bedrijven. Dat is meer dan genoeg als je bedenkt dat de waterpompinstallatie maximaal 30 A nodig heeft om alle gasten tegelijk van water te kunnen voorzien. Dan blijft dus 50 A over. Klinkt veel, maar valt tegen bij ‘normaal’ laden. Daarmee kun je namelijk maximaal drie auto’s tegelijk opladen bij 11 kW laadpunten. Onder de gasten van Hof van Saksen neemt de behoefte aan laadpunten in rap tempo toe. Daarom kiest het resort voor slim laden, waarmee maar liefst 26 laadpunten gerealiseerd kunnen worden. De slimme laadoplossing van Censo meet allereerst precies hoeveel ampère de waterpompinstallatie verbruikt op de stroomaansluiting. Vast staat dat het maximaal 30 A is, maar indien er minder waterverbruik is, kan er op dat moment meer vermogen naar de laadpalen gestuurd worden. Onderstaande grafiek geeft dit proces exact weer: Censo slim laden

De horizontale roze lijn geeft het beschikbare vermogen weer voor de laadpalen op de stroomaansluiting. De schommelingen worden veroorzaakt door de vraag naar water. Op momenten dat er 15 A naar de waterpomp gaat, krijgen de laadpalen 65 A, tot het waterverbruik weer stijgt. Het systeem zoekt continu de balans waarbij de vraag van waterpomp leidend is. De gekleurde staafjes geven de laadsessies weer, waarbij iedere kleur staat voor een apart laadpunt. Visueel wordt duidelijk dat het restvermogen niet evenredig over de verschillende auto’s wordt verdeeld. Dit komt doordat de auto’s ook een signaal naar de laadpaal sturen waar rekening mee gehouden wordt in de stroomverdeling. Een auto die bijvoorbeeld al voor 80 procent is opgeladen, kan langzamer naar de 100% worden geladen dan een auto die bijna leeg aan de stekker gaat. Voor de 20 andere laadpunten werd gebruik gemaakt van een andere stroomaansluiting, maar met dezelfde slimme laadtechniek. Bij deze aansluiting wordt het vermogen gedeeld met onder andere de verlichting op de parkeerplaats, de schuifpoorten, slagboom en beveiligingscamera’s.

Job Censo
Job Geuverink, sales engineer

"Zullen we kennismaken?"

Contact